Met je 70e nog paragliden? Ja, dat kan!! Door Gerry van der Eerden

Gerry-detailIk kwam vorige week in Andelsbuch op de startplek iemand tegen die tegen me zei: ”Ik dacht dat paragliden een sport was voor alleen jongeren”, waarop ik resoluut antwoordde: “Dan staat nu het levende bewijs voor je dat dat niet waar is”.

Ik ben Gerry van der Eerden, inmiddels 70 jaar oud.  In 2009 heb ik een tandemvlucht gemaakt in Annecy, puur toeval omdat we daar met vakantie waren, maar het jaar daarop zijn we teruggegaan naar Annecy om nóg een paar tandemvluchten te maken. Ik was toen 64 jaar. De piloot vertelde me dat je dat op deze leeftijd nog best kunt leren, met een behoorlijke conditie en doorzettingsvermogen kom je een heel eind. Nog steeds dacht ik dat dit voor mij niet was weggelegd, maar ik ben me toch gaan verdiepen in de mogelijkheden en de scholen. Zowel via internet als via mondelinge informatie werd mij Airtime Paraglidingschool aangeraden, omdat dat een school is die een erg persoonlijke, veilige én op de cursist gerichte aanpak heeft, wat zeker gezien mijn leeftijd, erg welkom was.
20160506_121529In 2011 heb ik contact opgenomen met Airtime en het telefoongesprek met Ayke, ik herinner me het als de dag van gisteren, straalde zoveel vertrouwen uit dat ik meteen een week Greifenburg heb geboekt. In 2012 heb ik zelfs 3 vliegweken in Greifenburg doorgebracht!
Eerlijk is eerlijk, een paar dipjes zijn er wel geweest omdat het allemaal niet snel genoeg ging naar mijn zin, maar iedere keer wisten Ayke en Barry mij toch weer moed te geven om door te gaan. Overigens, een groot compliment voor alle (hulp-) instructeurs, die steeds met een niet aflatende vriendelijkheid en enthousiasme het geduld hadden met zo’n “oude man”. Ik bedoel, dat wanneer er op bepaalde momenten gemopperd zou gaan worden, dat dan de stap naar de gedachte “ik denk dat ik daar te oud voor ben” snel gemaakt zou zijn. Ook in de cursistengroepen heb ik nooit het gevoel gekregen dat ik er op de een of andere manier niet bij hoorde. Altijd weer een prima saamhorigheid en op zijn tijd gezelligheid, en ik kan dat zeggen na zo’n 12 vliegweken bij Airtime!

Gerry_PilootWie schetst mijn verbazing dat ik, geheel onverwachts, in mei 2016 mijn luchtwaardigheidsverklaring kreeg!! Ik was zo blij en trots als een kind! Ik ben in het najaar 2015 nog teruggegaan naar Greifenburg om te testen of ik het echt wel waard was, en, inderdaad, het liep weer lekker. Dus ben ik als de wiedeweerga mijn theorie gaan doen en in november 2015 heb ik Brevet 2 Berg gehaald, zelfs met 8,6 als eindcijfer! (Overigens zou dit zonder de prima theorielessen van Barry beslist niet gelukt zijn). In mei 2016 heb ik vervolgens een thermiek-week gedaan en in augustus heb ik in Andelsbuch o.a. 2 vluchten van 45 minuten gemaakt en één vlucht van 1 uur 4 minuten!! Een geweldige ervaring om zolang in de lucht te kunnen blijven.
Hoezo te oud om te gaan paragliden??? Ik ben ervan overtuigd dat Airtime dé geschikte school is, ook voor senioren! Hun slogan “more than just a school” maken ze echt waar!

Gerry van der Eerden, Schijndel.