Bestemming Onbekend door Henk van Scherpenzeel

In het najaar een week lekker vliegen. Leuk! Maar, vooral in deze periode, valt- of staat zo’n week met het weer. Kortom, op het laatste moment kijken waar de omstandigheden (bijna) garant staan voor zo’n lekker vliegweekje, spullen pakken, vliegmaten informeren en wegwezen.

 

Dat is precies wat Air Time voor ogen had met de ‘try-out’ van ‘Bestemming Onbekend’ eind oktober. Speelde in het begin van de week nog een locatie in Noord Italië door het hoofd, werd het één dag voor vertrek tóch zuidoost Frankrijk. Dit op basis van hoge- en lage drukgebieden, fronten en overheersende windsystemen.

 

 

Bestemming Onbekend geslaagd?
Of het een geslaagde week was? Welzeker! De omgeving van het turkooisgekleurde Lac de Serre Ponçon, even ten oosten van Gap, bood leuke én uitdagende startplekken die goed aangelegd- en onderhouden zijn, waarbij in een schitterend natuurdecor met geel-, oranje- en fel roodgekleurde bomen vliegt en land op niet alledaagse plekken. Een ontspannen week, lekker aan je start- en vliegtechniek kunnen werken en vooral; leuk gevlogen door combinatie van soaren en thermieken.

 

Afhankelijk van de windrichting van de dag, met z’n vijven in een busje het gebied door naar de meest ideale startplek. Soms ’s morgen starten bij de Mont Colombis en ’s middags vanaf St Vincent les Forts. En een prachtige avondschemering vlucht bij een ondergaande zon. Groot voordeel was dat Ayke het gebied op z’n duimpje kent en ons naast het vliegen langs de mooiste plekjes van het gebied loodste.

 

En volgend najaar?
Kan zomaar noord Italië, Karintië, de noord Alpenzijde worden, of tóch weer zuidoost Frankrijk. Wie weet… Het weer bepaald. Da’s nu juist het leuke aan de Special ‘Bestemming Onbekend’. Een geslaagde toevoeging aan de Air Time agenda.