Ervaring van Eelko met de APUS RS

Apus RS
Piloot: Eelko Hols
Gewicht piloot 72 + licht harnas.

Windsnelheid gemiddeld 20 knopen

Opzetfase

Ik heb gisteren onder zeer bokkige omstandigheden de Apus RS gevlogen. Ik was benieuwd wat de Apus t.o.v. de Little Clouds doet. Windmetingen schommelde tussen 16 tot 24 knopen. Met harde wind is ie goed op te zetten. Met harde wind is de cobra-start aan te raden. Komt rustig op en vult zich geleidelijk. Bij het opzetten van het scherm met een achterwaartse start (Franse methode) vol in het windvenster is het van belang goed mee te lopen, anders is het scherm iets gevoelig voor frontstall. Met handen hoog vult het scherm in een fractie van een seconde. Hij schiet niet over. Met deze harde wind staat het scherm snel boven je. Door de A-lijnen los vast te houden met gebogen armen en de remlijnen vlak voordat het scherm boven je staat iets aan te remmen, is het prachtig dat je met deze harde wind het scherm goed te kunnen controleren.

Het duin oplopen

Dat doe ik altijd kitend. (tip van het scherm net iets boven het duin houden waardoor er geen lift wordt gegenereerd). Als ik wil starten trek ik het scherm boven me door onder te lopen en rechts iets aan te remmen. Het scherm volgt netjes mijn bewegingen zonder voor te schieten.

Vliegfase

Het scherm reageert goed op gewichtsverplaatsing; je hoeft maar iets met de stuurlijnen een bocht mee te lopen.

De snelheid van het scherm is met de trimmers prima af te stellen. De lift wordt het meest gegenereerd door de trimmers iets onder de neutrale stand te zetten. In de liftband merk je dat het scherm goed klimt. De handles van de trimmers zijn prettig in bediening. Dit is een pré.

Met andere woorden: Apus RS is een succes!