Norma

Norma Italie met Air Time door Jeffrey

Norma de teckels onderwegOktober vorig jaar is een select groepje van de schermvliegclub “De Laffe Teckel” meegegaan met Air Time voor een weekje vliegen bij Norma. Wij vliegen regelmatig met Air Time – hetzij met een vliegcursus of SIV; hetzij met een special – maar in Norma waren we nog niet eerder geweest. Dat weekje in oktober vorig jaar was ons zó goed bevallen dat we ons meteen ingeschreven hebben voor een weekje Norma van 28 maart tot 4 april dit jaar.

Norma groepNorma is dé ideale vliegstek om het vliegseizoen mee af te sluiten of mee te beginnen. In Nederland is het dan al herfst of nog steeds winters, terwijl je in Norma al kunt genieten van een heerlijk mediterraans voorjaars- of najaarszonnetje. Ook de de vliegreis en vertrektijd naar Italië is eigenlijk ideaal: je vliegt vanaf Eindhoven naar Rome, Ciampino en het vliegtuig vertrekt zo halverwege de middag. Het transport van het vliegveld naar Norma gaat met 2 door Air Time geregelde busjes en na uurtje tuffen arriveer je aan het begin van de avond in het Hotel in Norma.

NormaOok dit jaar hebben we het ontzettend getroffen qua weer: terwijl in Nederland code oranje werd afgegeven vanwege een zware voorjaarsstorm, genoten we in Norma van de zon bij 18 tot 22 graden. En de voorspelling voor de hele week was fantastisch te noemen. Volop zon en niet te veel wind. We hadden ook dit jaar weer een leuke- gevarieerde groep met piloten met wisselende vliegervaring en doelen. Sommigen vlogen al 20 jaar en hadden honderden normavluchten op hun naam staan, terwijl anderen nog niet zo lang hun brevet 2 hadden en nog niet zo ervaren waren. En dat is nou het leuke aan vliegen in Norma in maart: het is geschikt voor iedereen. De rustige thermiek en/of soarwind bied de gelegenheid om uren te vliegen en te genieten van de uitzichten over het middeleeuwse dorp, de Romeinse opgravingen, de kiwi plantages, de besneeuwde toppen van de Apennijnen of de middellandse zee verderop… Daarnaast is Norma de ideale plek om het soaren onder de knie te krijgen of het toplanden tot in de puntjes leren te beheersen. Maar de soarwind in combinatie met de thermiek bied ook mogelijkheden voor een leuk overlandvluchtje richting Bassiano of Cori.

NormaAyke en Astrid waren mee als reisleider en reden heen en weer tussen de start en de landing om mensen op te pikken die beneden geland waren. Daarnaast werden ook tips en aanwijzingen gegeven als dat nodig was of gevraagd werd. Inmiddels heeft Airtime al een leuk aantal restaurantjes in “het bestand zitten” waardoor het diner in overleg op verschillend plaatsen en restaurants genoten werd. Het “huis-restaurant” Brunella in Norma is erg populair: je kunt daar bijvoorbeeld eten en drinken tot je ploft en dat alles voor net iets meer dan een tientje! Verder staat de pizzeria in het schitterende middeleeuwse dorpje Sermoneta ook altijd op het programma en kun je ook heerlijk eten in een visrestaurant aan de kust.

NormaNaast Norma zijn er meer vliegstekken in de buurt zoals Monte Casino en Rocca Secca. En bij de laatstgenoemde zijn we donderdag geweest en ook daar was het heerlijk vliegen. Het is leuk om te zien hoe sommigen geen genoeg kunnen krijgen van het vliegen en vooral vluchten en/of uren willen maken, terwijl anderen in de relax-modus zitten en ook van de randverschijnselen willen genieten zoals nuttigen van een “Lände-biertje” op het terras of een schoonheidsslaapje doen in het zonnetje op het gras.. Alles mag! :-).

Samenvattend was het een heerlijke vliegweek en hadden we het mooiste weer wat je maar wensen kunt. We zuilen het wel verdiend hebben zeg ik dan maar ;-) De Laffe Teckels houden altijd een weblog bij van hun vliegavonturen en de weblog van Norma inclusief heel veel foto’s en filmpje is hier te vinden: http://www.onthoudezelink.nl/2015/03/28/

Iedereen bedankt voor de gezelligheid en tot de volgende keer!

Jeffrey Griffioen. www.laffeteckel.nl

Wil je na het lezen van zijn verslag mee naar Norma kijk dan hier voor meer informatie en aanmelden.