Rodeneck ontdekken (Peter Bakker)

Als gevorderde onderweg naar brevet 2 heb ik al meerdere vliegweken in Greifenburg doorgebracht. Saai? Zeker niet! Maar wel leuk en leerzaam om de vleugel ook eens uit te slaan in een andere omgeving.

Dit jaar stond Rodeneck in Italie als nieuwe locatie op de menukaart van Airtime en dit was de uitgelezen kans om de afwisseling op te zoeken en verder te werken aan mijn luchtwaardigheid.

Untergopprat Hof

Rodeneck (Rodengo in het Italiaans) ligt net voorbij de Brenner-pas in Zuid-Tirol en hoewel het Italië is, wordt hier Duits gesproken. We komen aan in onderkomen Untergopprathof, een mooi “Oostenrijks” gasthof met mooie kamers en een zwembad!

Vrijwel alle cursisten en vrijvliegers komen binnen korte tijd aan en hebben elkaar dan ook snel gevonden. De sfeer zit er meteen goed in en voelen ons een beetje pionier in dit onontgonnen gebied.

De weersvoorspellingen waren bij vertrek niet gunstig, maar eenmaal aangekomen lijkt het erop dat het toch nog behoorlijk vliegweer gaat worden! Fingers crossed… De volgende morgen blijkt het inderdaad mooi weer te gaan worden, dus gaan we na het ontbijt en de briefing eerst de landing bekijken die op 5 minuten lopen van het gasthof ligt.

Landing

Het landingsveld is vrij groot en ligt aan de weg die omhoog gaat naar de start. Na inpakken zit je snel weer in het busje voor de volgende ronde. Het veld loopt van voor naar achteren af en heeft over de hele lengte een hoogteverval van ongeveer 10 meter. Belangrijk dus om niet te hoog je final in te zetten. Om het landingsveld heen zijn genoeg uitwijkmogelijkheden en het veld is groot genoeg zodat de beginners ook op de landing de eerste oefeningen kunnen doen. Wel zo gezellig!

Start

Dan is het tijd om met de busjes naar boven te gaan. De start ligt op ongeveer 1500 meter en zo’n 520 meter boven de landing en ligt op 1 minuut lopen van waar het busje stopt.

Vanaf de start heb je een prachtig uitzicht over het dal en zie je in de verte ook een stukje van de Dolomieten. Het veld zelf is lekker ruim waardoor er makkelijk drie of vier schermen naast elkaar gelegd kunnen worden.

Vliegen

Het hoogteverschil tussen start en landing is ongeveer 520 meter en daarmee vergelijkbaar met de Wiesflecker in Greifenburg, maar omdat de start dichter bij de landing ligt heb je meer hoogte ‘over’ om oefeningen te doen. Ideaal voor beginners en gevorderden.

Vlak na de start bevind zich bij geschikt weer een huisbelletje die het ook voor gevorderden zonder thermiekervaring mogelijk maakt om eens stijgende lucht op te zoeken en hiermee te experimenteren. Erg gaaf om een glijvlucht een paar minuutjes te verlengen en iets later te landen dan degene die na je startte. Dat smaakt naar meer!

Het gebied kent meerdere startplekken. Voor de vrijvliegers werd voor de afwisseling en als extra uitdaging een excursie georganiseerd naar de naburige Gitchberg. Bij gunstige omstandigheden is het namelijk mogelijk om het dal en onze ‘eigen’ berg over te steken om weer te landen bij het landingsveld. Mocht dit niet lukken zijn er alternatieve landingsmogelijkheden met elk hun eigen uitdagingen. Erg leuk, maar voor mij nog niet weggelegd.

Die houden we erin

Gedurende de week bleven de weergoden ons gunstig gestemd en hebben we veel kunnen vliegen met een supergezellige groep! Het behalen van mijn luchtwaardigheid was de kers op de taart. Misschien volgend jaar dus ook mee naar de Gitchberg?

Ik hoop in ieder geval alle collega-piloten nog regelmatig ergens in de lucht tegen te komen!

Wat mij betreft is Rodeneck een blijvertje!

Zie voor een video-impressie van de week: https://youtu.be/EZi9xWbWjAs