De unboxing van de nieuwe Swing Nyos

Wij hebben de Swing Nyos voor jullie getest, ontworpen door Swing voor EN-B piloten en uitermate geschikt om nieuwe persoonlijke records mee vliegen. Mooie techniek, goed starten en landen met een directe handeling tijdens het vliegen. De Swing Nyos voelt en is stabiel en we hebben zeer positieve verwachtingen van het scherm met sterkere thermiek.

De nieuwe Swing Nyos is een hogere klasse B scherm maar zeker niet geheel boven in het bereik van de B klasse. Het scherm is bedoeld voor ervaren piloten die een scherm willen dat direct reageert en regelmatig thermiek en overland vliegen.

Wij hebben de Nyos voor je getest vanaf de Hohe Salve. De Hohe Salve heeft een hoogte van 1828 meter en bij velen van jullie bekend van onze Twee Landen special. De Hohe Salve heeft verschillende startplekken en een prachtig uitzicht op de Wilder Kaiser, een mooie plek dus om de Nyos eens grondig te testen. Vanwege de winter was er weinig thermiek en zijn we in de sneeuw gestart en geland.

Het scherm start goed, stuurt direct en heeft een goed glijden. Zowel de glijhoek alswel de snelheid zijn zeer goed. Een scherm voor actieve piloten die meer uit hun vlucht willen halen.

De Swing Nyos is lichter van gewicht en beschikt over meerdere nieuwe technieken zoals 3D shaping op drie plaatsen, C-bridge en Adaptive Profile.

 

Nyos

Techniek

Risers

De risers zijn 15 mm breed. Dit scheelt gewicht en weerstand maar is voor de minder ervaren piloot wennen. Het valt sneller door elkaar heen. Toch is dat niet het meest opvallend. Dat is het  speedsysteem dat niet meer op de A-riser zit maar tussen de A-  en B-Riser. Dat is onderdeel van het Adaptive profile. Hierover verderop meer. De stuurtoggle is middels een magneet aan de riser bevestigd. Het voordeel is dat deze dan makkelijker los komt van de riser maar dat is ook gelijk het nadeel. Bij een start hadden we harde wind waarbij de stuurtoggle voortijdig ongewild losgetrokken werd van de riser en tussen de lijnen schoot.

De lijnen en het doek

Ook de lijnen zijn verder geminimaliseerd. Het valt wederom op dat er minder lijnmateriaal is en de lijnen zijn deels niet ommanteld. Goed voor minder luchtweerstand en reductie van gewicht. Het lijnenplan is overzichtelijk gebleven wat prettig is bij het sorteren van de lijnen.

Het doek is duidelijk anders dan bij eerdere modellen. Het onderdoek is dun en heeft een andere weving. Swing heeft voor de Nyos dus duidelijk voor een lichter doek gekozen. Het doek wat voor de bovenzijde is gebruikt is sterker gecoat wat goed is voor de duurzaamheid van de vleugel. Het bovendoek heeft namelijk het meeste te lijden onder het schuren over de grond en UV straling.

Constructie van de vleugel

NyosBij het uitleggen van de vleugel zien we gelijk een aantal mooie technieken zoals 3D Shaping, Miniribs en een Ring Reef systeem wat we bij eerdere vleugels van Swing ook al zagen.

Op de leading edge zien we de stiksels voor de 3D shaping. De celwanden hebben het meest ideale profiel. Het doek heeft door de druk in het scherm de neiging op te bollen. Door het bovendoek ter plaatse van de leading edge iets onder spanning te zetten, bolt het minder op en blijft het ideale profiel beter behouden wat zorgt voor betere prestaties.

Miniribs

Net als bij de 3D shaping zorgen de miniribs aan de achterzijde voor een vlakker profiel met minder weerstand. Deze miniribs zijn korte extra celwandjes tussen de gewone celwanden met een lengte van ongeveer 50 cm.

Swing heeft hierbij de stiksels van de miniribs op het bovendoek netjes binnenliggend gemaakt. Hierdoor kan de draad van de stiksels niet blijven haken bij de start.

NyosRing-reefsysteem Het ring-reefsysteem zorgt voor een gedoseerder remmen en sturen doordat de achterzijde geleidelijker en beter gepositioneerd naar beneden wordt getrokken. De stuurlijn is niet direct aan het doek bevestigt maar gaat eerst door een kleine ring op ca. 7 cm van het aanhechtingspunt van de stuurlijn aan de vleugel. Hiermee wordt het overtollige doek netjes samengetrokken wat zorgt voor een mooie kromming van de achterzijde van het scherm bij het aantrekken van de stuurlijn. Swing gebruikt een dubbele lijn ter plaatse van de ring wat vastlopen voorkomt.

 

Binnen in het scherm

Het binnenleven van de vleugel is ook interessant. Zonde eigenlijk dat we daar normaal zo weinig van zien. Naast de celwanden zien we nylon staafjes in de neus met extra versterkingen, diagonaalribben, tussencelwanden, spanbanden, etc. Wat opvalt is dat er bij een aantal onderdelen binnen in het scherm de snijranden ook omgestikt zijn. Dit is volgens Swing gedaan om de onderdelen vormvast  te maken en daarmee de vleugelconstructie vormvast. Wel zo prettig als je scherm na gebruik nog hetzelfde is.

Vliegen aan de Nyos

Bij de eerste start staan we in de losse sneeuw op een helling met weinig wind iets van links. Het uitleggen en sorteren van de lijnen is eenvoudig. Het is even wennen aan de nieuwe riserset waar het speedsysteem niet meer op de verwachte plek zit maar ook dit is geen probleem.

Vluchtgegevens

  • Swing Nyos M
  • EN Klasse B ervaren piloot
  • Startgewicht bereik 80-102 kg
  • Startgewicht ca 100 kg
  • Harnas Advance Axess 3 Air, standaard zitharnas met plank

Starten

De eerste start is voorwaarts. Door de sneeuw is het starten wat lastiger en is het loopwerk en mijn eigen stabiliteit wat minder. Toch komt het scherm mooi gelijkmatig naar boven zonder de tendens te blijven hangen of over te schieten. Het scherm voelt stabiel en strak en bij de versnelling begint het scherm goed te dragen.

Bij de tweede start staat er duidelijk meer wind met een snelheid van 25 km/uur. De startplaats is vlak. Het uitleggen en sorteren van de lijnen wordt door de wind bemoeilijkt en de stuurtoggle wordt een keer ongewild van de riser losgetrokken en schiet tussen de lijnen door. Dan is een wat lastig los te krijgen drukknoopje wel weer prettig. Het nadeel is weer dat deze minder snel vast te maken zijn.

Het scherm is goed te handelen in de sterke wind en komt met matig trekken goed en stabiel boven de piloot. Het scherm laat zich goed besturen en het spelen met het scherm op de start is leuk.

Bochten

Na eerst even rechtuit gevlogen te zijn maak ik de eerste bochten. Het scherm laat zich met alleen gewicht al heel goed sturen. Met de stuurlijn erbij wordt het scherm zeer direct en precies. Afhankelijk van de input maakt het scherm zijn bochten van vlot en vlak tot sportief.

C-bridge

Als je met speed vliegt en via de stuurlijnen correcties geeft voor richting of verstoringen werkt dat negatief voor de stabiliteit van de vleugel.

Met de C-bridge geeft de Nyos je de mogelijkheid stuurcorrecties te doen en actief te vliegen zonder de stabiliteit te verstoren. Dit werd bij wedstrijdschermen al langer toegepast maar nu dus ook op een lagere klasse scherm zoals de Nyos.

Bij de Nyos werkt het goed. Tijdens de vlucht met speed waarbij de snelheid zeer duidelijk toeneemt verbaast het hoe goed het scherm reageert op de gegeven stuurcorrecties. Het scherm maakt direct een goed controleerbare draaibeweging. Actief vliegen hebben we natuurlijk niet kunnen testen omdat daar de omstandigheden niet voor waren.

Achtergrond informatie:

Speedsysteem

Bijzonder aan dit scherm is de toepassing van de nieuwe techniek Adaptive Profile (aanpasbaar profiel) waarbij het schermprofiel aanpasbaar is en drie vormen kent. Standaard trim voor beste eigenschappen voor thermieken, iets vertrimd via speedsysteem voor beste en meest stabiel glijden en meer vertrimd voor het vliegen op speed.

Het gebruik van iets trim voor de beste glijhoek is eenvoudig. Het laten rusten van je voeten op de speedbar is genoeg om het punt van het beste glijden te bereiken. De snelheid neemt iets toe en het scherm voelt goed aan. Het was in deze vluchten niet meetbaar maar het voelde goed.

Het verder intrappen van speed levert een flinke versnelling op van zeker 12 km/uur. Een toename van ca. 30% van de trimspeed die op 39 km/uur ligt. Het laatste deel van de speed zorgt voor meer zink wat handig is bij oren met speed om weg te komen.

Thermiek

Tijdens het testvliegen was er boven de bomen en dorpen zwakke thermiek. Deze was met het scherm goed te volgen. Het scherm is goed dan wel rustig vlak, als wel snel vlak te draaien zonder aanduiken. Het scherm schuift en draait licht boven de piloot heen en weer en geeft veel feedback over waar de thermiek wel of niet zit. Er was een lichte draaiing van het scherm ten opzichte van de piloot te merken.

Oren & B-stall

Het aanleggen van de oren gaat prima. Het ingeklapte deel voor de oren is vrij groot en loopt goed leeg waardoor ze niet klapperen. Zinken gaat tot 3.5 meter per seconde. Na het loslaten van de A-lijn gaan de oren er vertraagt maar vanzelf weer uit.

Gelukkig kan je aan de Nyos een B-stall uitvoeren. Veel schermen kunnen dit niet meer door het verminderd aantal lijngroepen en profiel. Hiermee verliezen we een afdaaltechniek tussen oren met speed en steilspiraal. Het argument dat een B-stall slecht is voor je materiaal wordt vooral gebruikt door de merken die schermen verkopen die geen B-stall kunnen.

Op het eerste deel van het intrekken van de B-stall staat redelijk wat spanning. Deze wordt bij het bereiken van de stabiele stall minder. Het scherm heeft wel de tendens om in een hoefijzer te buigen. Het tijdig iets omhoog laten van de riser brengt het scherm weer in de stabiele B-stall. Het scherm heeft niet de nijging gehad om te gaan kronkelen in de stall. Het uitleiden moet als normaal actief, om het scherm voor te laten schieten en weer snelheid op te bouwen. Een poging met geheel langzaam oplaten van de B-riser resulteerde in een korte zakvlucht.

Steilspiraal

Het scherm gaat vlot in twee omdraaiingen in de steilspiraal over. Het voelt goed controleerbaar en is goed op snelheid te beheersten. Het uitleiden is ook probleemloos. Het scherm vraagt natuurlijk wel een actieve piloothouding tijdens het vliegen van de steilspiraal en boven de 14 meter per seconde kan actief uitleiden via de buitenste stuurlijn nodig zijn. Voer een steilspiraal niet uit zonder goede training vooraf!

Inklappers

Het is de vraag of je de huidige moderne schermen, waarbij de aanhangpunten van de A-lijnen verder naar achteren liggen, nog kan testen op inklappers door eenvoudigweg de A-risers weg te trekken. Dit is aerodynamisch gezien een heel ander effect dan als de inklapper ontstaat bij een luchtstroom boven op de vleugel. Toch hebben we dit gedaan voor matig sterke inklappers. Op de A-riser staat veel kracht en het voelt ongewoon om deze weg te trekken. Bij het wegtrekken klapt het scherm sterk aan de voorzijde in en loopt snel leeg. Direct ontstaat er zink maar het scherm draait relatief weinig weg. Dit is met gewichtsverplaatsing goed op te vangen. Het scherm vult stabiel rustig zonder tegenklapper aan de andere zijde.

Bij het inklappen van het scherm en meedraaien opent het scherm snel en verliest het weinig hoogte.

Landen

Het scherm is snel en glijdt goed en dat ervaar je goed bij het landen. Je final is langer. Het landen met de Nyos is verder zeer makkelijk. Het scherm vliegt stabiel en reageert goed op afremmen. Het remmen geeft ook veel opwaartse beweging wat gebruikt kan worden voor een vlakke lage eindaanvlucht.

Algemene indruk

De eerste indruk is zeker goed. Mooie techniek, goed starten en landen met een directe handeling tijdens het vliegen. Het scherm voelt en is stabiel en we hebben zeer positieve verwachtingen van het scherm met sterkere thermiek.

Zelf ervaren of heb je vragen?

Wil je het scherm proefvliegen of direct bestellen neem dan contact met ons op via e-mail of telefoon (0345 558881). Wij helpen je graag met eventuele vragen en mogelijkheden. In het seizoen zullen de schermen natuurlijk mee zijn naar de bergen en voor het proefvliegen klaarliggen.

 

Stuur een E-mail

 

Vond je deze review interessant?

Onze nieuwsbrief staat vol met Air Time nieuws, reviews en paragliding tips & producten. Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief of word lid van de Air Time Facebook pagina.

 

Aanmelden nieuwsbrief