Eigertour 2021 – by Anne Jan Roeleveld

Geplaatst in Nieuws op

Anne Jan is in 2018 begonnen bij Air Time en is sindsdien in de ban van het vliegen. Hij vliegt sinds 2020 wedstrijden waaronder hike en fly wedstrijden waarbij je een parcours aflegt te voet en met de paraglider. Hieronder een verslag en een video compilatie van zijn laatste wedstrijd, de Eigertour.

Eigertour 2021 Editie 4 zit er weer op, wat was het weer een belevenis. Deze keer was het extra uitdagend vanwege de weerscondities. Alles hebben we gehad: zon, regen, hagel, sneeuw, onweer, wind.  De eerste 2 dagen regenbuien en veel wolken. De laatste 2 dagen konden we thermiek vliegen en grotere afstanden leggen. Enkele statistieken van mijn race: 8500m gestegen, 75km gelopen en 8,5u in de lucht.

Dag 1:

De race begon in de regen en we kwamen in de nevel bij het eerste TP First aan. Helaas was mijn telefoon 30 minuten geblokkeerd omdat die onderweg nat was geworden en automatisch had geprobeerd in te loggen met foute codes. Omdat ik bij slecht zicht mijn telefoon nodig heb voor navigatie ben ik doorgelopen richting Bussalp en daar gestart.

Männlichen (TP2) was ook in de wolken maar gelukkig was het net na de start helemaal wolkenvrij en kon ik onder de Lobhornhütte (TP3) landen. Daar werd ik heel hartelijk verwelkomd door Irene en Talak met limonade en koek. 

Omdat er een regenfront in aantocht was ben ik direct doorgelopen naar Bällehöchst en daar naar Saxeten gevlogen. Inmiddels was het 19:00 uur. Een gedeelte besloot om de Morgenberghorn nog op te gaan maar dat vond ik teveel risico. Als je dan niet weg kunt vliegen moet je om 20:30 je tracker uitzetten en dan naar beneden lopen om te slapen en dan de volgende dag weer omhoog lopen. Daarom ben ik samen met Stefan Zaugg naar Suldtal afgedaald en bij Hotel Pochtenfall overnacht.

Dag 2:

‘s nachts heeft het de hele nacht geregend. Om 6 uur zijn we direct gaan lopen richting de Renggpas. Na 5 minuten waren onze droge schoenen weer helemaal nat. Vanaf de Standflue een glijvlucht gemaakt naar Frutigen. Een speciaal moment als je je hometown weer ziet. Snel weer ingepakt en op weg naar Elsigenalp, het volgende turnpoint.

Onderweg stonden er een aantal supporters uit Frutigen zoals de familie Inniger en Lilian von Känel met brood, kaas, chocola en cola. Dat was heel erg motiverend!

Bij de Elsigenalp (TP4) was alles intussen weer in de wolken en konden we helaas niet starten. Daar ben ik afgedaald naar Adelboden. Bij het afdalen kreeg ik problemen met mijn knie. De “lopersknie” blessure kwam weer terug. Op donderdag is de race om 15 uur gestopt tot vrijdag 6 uur vanwege enorme regenval en kans op aardverschuivingen. Dat kwam mij dus goed uit en ik heb thuis in Frutigen overnacht. 

Dag 3:

Door mijn buurman Martin Rüesch-Herren ben ik ‘s ochtends vroeg naar Adelboden gebracht. Daar was ik heel blij mee, ik kon daarom weer precies om 6 uur beginnen. Ik had die dag erg veel geluk. Na een uur was ik boven op Tschentenalp (TP5) en kon ik direct starten met vrij zicht en lichte rugwind. Een halfuur later was alles in de wolken en was de noordwind toegenomen.

Na een glijvlucht naar middelstation Bergläger ben ik naar Hahnenmoospass (TP6) gelopen en kon ik ook daar net nog starten met een behoorlijke rugwind (15km/h) en dichttrekkende bewolking vanwege de zon die inmiddels z’n werk ging doen. Na een landing boven Lenk ben ik naar Betelberg (TP7) gelopen en daar wat gegeten en gewacht op goede thermiek. Dat heeft goed uitgepakt. Veel piloten konden niet alles vliegen naar Engstligenalp en zijn onder de Ammertenpass geland. Ik kon bij Metschstand hoog richting Adelboden vliegen en bij Chuenisbärgli opnieuw hoogte maken. Dit was een beetje een omweg maar het heeft goed uitgepakt en ik was heel blij dat ik hiermee mijn knieën wat rust kon geven.

Bij Engstligenalp (TP8) ben ik direct weer gestart en via de ‘Lohner Gruppe’ naar Bunderchmi gevlogen. Na een korte hike naar de Bunderspitz samen met André Glauser en Christian Zumbach ben ik weer gestart richting Oeschinensee (TP9). 

Inmiddels was het half 5 en stond de zon heel mooi op de rotswand bij Fründenschnuer boven de Oeschinensee. Alle piloten liepen omhoog naar de Blümlisalphütte maar ik wilde de gok wel wagen om te vliegen. Na een korte hike naar Winteregg (het begin van de Fründenschnuer) ben ik gestart en kon ik 500 hoogtemeters in de lucht maken. De rest omhoog gelopen. Boven bij de Blümlisalphütte (TP10) lag er nog verse sneeuw en was het bij elke stap goed opletten dat je niet uitgleed.

Dag 4:

De thermiekprognose zou nog beter zijn dan vrijdag maar de wind op hoogte zou flink zijn (30-40km/h). Omdat ik zoveel mogelijk wilde vliegen heb ik gewacht totdat de thermiek begon. Uiteindelijk ben ik om 10 uur gestart vanaf de hut en via de Bire naar de Elsighorn gevlogen. Daar kwam ik heel erg laag maar kon ik gelukkig boven Kandergrund weer hoogte maken. Op 1800m de oversteek gemaakt naar Mäggissere waar ik opnieuw laag kwam op 1300m. Bij Zismas kon ik weer aansluiting vinden en ben ik 300 meter onder de top van de Niesen (TP11) geland en omhoog gelopen, samen met Samuel Trummer. Daar kregen we gratis drinken van het bergrestaurant. 

Het volgende turnpoint Glecksteinhütte was een eind weg, de vraag is, vlieg je links om het het luftraum van Reichenbach via de Morgenberghorn of rechtsom via Frutigen en Kiental. Uiteindelijk koos ik voor de route via de Morgenberghorn, Schynige Platte, Männlichen. Helaas kon ik bij Burglauenen geen aansluiting meer vinden en ben ik geland en verder gelopen naar Grindelwald totdat om 17.00 uur de race werd gestopt. In de laatste 10 minuten nog een spannende eindspurt met RenatoSpäni.

Uiteindelijk 11 Turnpoints kunnen halen, tevreden met de race en blij dat alles is goed gegaan! Op naar het volgende avontuur.