Wat is paragliding

Paragliding ofwel schermvliegen is een vorm van vliegen die door bijna iedereen te leren valt. Een schermvliegtuig wordt ook wel een ‘paraglider’ (Engels) of een ‘parapente’ (Frans) of ‘Gleitschirm’ (Duits) genoemd. Paragliders hebben het vaak over hun scherm. Je start vanaf een helling en je vliegt aan je scherm als een zweefvliegtuig naar beneden. Met behulp van opstijgende lucht kun je langer in de lucht blijven. In Nederland hebben we geen bergen, maar gelukkig kun je ook met soaren, lieren en snorvliegen in de lucht blijven!

Hoe ziet een paraglider eruit?

In feite is een paraglider een flexibele vleugel, goed vergelijkbaar met moderne kites. Heel eenvoudig gezegd bestaat de paraglider uit twee onderdelen: een scherm (de flexibele vleugel) van speciaal doek en een zitje voor de piloot. De openingen aan de voorkant van het scherm zorgen ervoor dat deze wordt gevuld met lucht. Aan de achterkant kan de lucht er niet uit zodat tijdens het vliegen het scherm onder druk blijft staan. De opgeblazen paraglider heeft het profiel van een vliegtuigvleugel en zorgt met een spanwijdte van zo’n 11 meter dat je moeiteloos wordt opgetild en onder de juiste omstandigheden uren kan blijven zweven. Het zitje (‘harnas’) hangt tijdens het vliegen aan lijnen onder het scherm. Doordat het scherm is gemaakt van dun doek, kan deze worden opgevouwen tot een heel klein pakketje. Het harnas is een comfortabel zitje dat samen met het scherm in een groot uitgevallen rugzak (‘pakzak’), past.

Wat voor gevoel geeft paragliding je?

Denk je het volgende eens in. Je bent net gestart vanaf een berghelling. Je vliegt vrij door de lucht en je kijkt om je heen. De wind blaast in je gezicht. Je zit in jouw harnas alsof je op in lekkere stoel zit. Het voelt alsof je in een driedimensionale film bent. Je kijkt om je heen en geniet van het uitzicht en hoort de wind zachtjes door de lijnen suizen. Ver onder je zie je het landingsveld liggen. Verderop zie je hoe een roofvogel cirkelend omhoog gaat. Daar is kennelijk thermiek. Net zoals de vogel kun je gebruik maken van de stijgende lucht om hoogte te winnen. Met behulp van stuurlijnen kun je jouw scherm laten vliegen zoals jij wilt. Als je in de buurt komt, voel je aan de beweging van het scherm dat er inderdaad thermiek is. Je vario, het instrument waarmee je de hoogte en je stijgsnelheid meet, geeft aan dat je in stijgende lucht bent. Even later cirkel je omhoog in dezelfde thermiekbel als de roofvogel, die inmiddels al ver boven je zit. Uiteindelijk vlieg je in de richting van het landingsterrein. Je kijkt naar de windvaan om de windrichting te bepalen. Op de juiste hoogte aangekomen, kun je aan het vliegen van het landingscircuit beginnen. Na de landing vouw je het scherm op en stopt hem samen met het harnas in de bijbehorende pakzak. Je kijkt nog eens omhoog naar de lucht waar jij even daarvoor nog vloog. Dan gaat je oog op zoek naar vervoer, je wilt nog een keer…..

Is paragliding gevaarlijk?

Paragliding is een sport, waarbij de piloot elke situatie en zijn eigen grenzen zal moeten leren kennen en daarmee leren om te gaan. Zelfstandig leren beslissen waar en wanneer er gevlogen kan worden, vraagt een gedegen opleiding. Maar met een goede theoretische en praktische kennis kan dit weloverwogen gebeuren. Paragliding is een veilige sport zolang je geen onnodige risico’s neemt. In onze opleidingen gebruiken we betrouwbaar materiaal en er wordt alles aan gedaan om je veiligheid te waarborgen.

Paragliding is een risicosport. Natuurlijk doen wij er alles aan deze risico’s zo klein mogelijk te houden. Toch kan zich onverhoopt een situatie voordoen, waarbij (langdurig) lichamelijk letsel niet uitgesloten is.