Wat is paragliding?

Paragliding ofwel schermvliegen is een vorm van vliegen die door bijna iedereen te leren valt. De grote vlieger waar je onder hangt wordt een ‘paraglider’ (Engels) of een ‘parapente’ (Frans) of ‘Gleitschirm’ (Duits) genoemd. Paragliders hebben het vaak over hun scherm. Je start vanaf een helling en je vliegt aan je scherm naar beneden. Met behulp van opstijgende lucht kun je langer in de lucht blijven. In Nederland hebben we geen bergen, maar gelukkig kun je ook met soaren, lieren en heel veel oefenen met je schermbeheersing!

Hoe ziet een paraglider eruit?

Materialen

De paraglider, ook wel scherm genoemd, ziet er simpel gezegd uit als een grote kite. Onder het scherm zit de piloot in een zitje, dit wordt het harnas genoemd. Onder in je harnas zit nog een reserve scherm. Deze kan je gebruiken in geval van nood. Doordat het scherm is gemaakt van dun doek, kan deze worden opgevouwen tot een heel klein pakketje. Het harnas is een comfortabel zitje dat samen met het scherm in een groot uitgevallen rugzak (‘pakzak’), past.

Is paragliden gevaarlijk?

Risicosport

Paragliden valt onder de risicosporten, maar kan op een veilige manier beoefend worden. Net zoals bij veel sporten kan je natuurlijk de gevaarlijke randen van de sport opzoeken, maar met de juiste kennis, inschattingen en keuzes, kan de sport veilig beoefend worden. Wij durven te stellen dat paragliden een veilige sport is zolang je geen onnodige risico’s neemt.