Freitags THERMIK #380

In Alle omstandigheden.

In elk nummer van THERMIK verschijnen minstens twee testrapporten, twee schermen die op de proef worden gesteld. En de THERMIK Verlag heeft altijd veel waarden gehecht aan het testen van een scherm in de meest uiteenlopende omstandigheden. Dat klinkt logisch, maar in de praktijk is deze opgave niet geheel realistisch. 

Bokkig, borrelende, verscheurde thermiek, turbulente lij thermiek, geweldige dagen voor XC-vluchten, waar vind je ze in deze tijd van het jaar? In de Alpen zijn de thermische luchtstromen in winterslaap gegaan en komen ze slechts zeer zelden voor. Natuurlijk kun je overstappen naar meer zuidelijke sferen, en dat is precies wat de redactiekalender elk jaar zegt. Maar zelfs dat is geen adequate vervanging.

Een vlucht duurt vaak 10, 20, 30 of meer vlieguren. Alleen dan kan een daadwerkelijke indruk van het gedrag van de vleugel worden verkregen. Alles wat in september/oktober nog niet is uitgewerkt, wordt vanaf midden/eind februari getest. Dan begint het weer. Ondertussen analyseren we heel zorgvuldig wat er in kalme lucht gebeurt. En ook dat is onderdeel van een glidertest.

Dus misschien zit er wel een vlucht in tijdens de feestdagen.